På dette kajakkursus for begyndere trænes du intensivt i grundlæggende tekniske- og sikkerhedsmæssige færdigheder. Du vil på kurset opleve en stejl læringskurve sammen med vores dygtige instruktører og dine medkursister, og du vil i løbet af kurset blive præsenteret for de teknikker og færdigheder, der er nødvendige, for at kunne færdes sikkert og effektivt i havkajak i beskyttet farvand i sommerhalvåret.
Der lægges vægt på at gøre dig tryg ved havkajakken, pagajen og vandet, og på at skabe et trygt og behageligt læringsmiljø i smukke omgivelser ved enten Hundested, Greve Marina eller Esrum Sø.
Efter kurset har du mulighed for, at blive medlem af Klub Sne & Vand med afdelinger i Hundested, Espergærde, Fredensborg og Greve. Her kan fortsætte din kajakudvikling og blive en del af et hyggeligt kajakfællesskab med adgang til en masse udstyr, stor ekspertise, ture og store naturoplevelser.
Kurset følger Dansk Kano og Kajak Forbunds standard for frigivelse (IPP 2), og det kræver ingen forudsætninger at deltage. Det eneste krav er, at du kan svømme og er klar på et par aktive dage på vandet. Ring til os på 20330033, hvis der er noget du er i tvivl om.
Hvis du består kurset og ønsker et kursuscertifikat, skal du efterfølgende påregne 250 kr i omkostninger til registrering og certifikat, som sendes direkte hjem til dig fra Dansk Kano og Kajak Forbund. Certifikatet skal bestilles i samme kalenderår, som kurset er gennemført.
Et par dage før kurset sender vi en mail med lidt info om kurset. Hvis du ikke har modtaget en mail om morgenen dagen inden dit kursus, så prøv at tjekke dit spamfilter. Se i øvrigt de øvrige faner her på siden for info om, hvad du selv skal medbringe, og hvor du skal møde op.
Vi ses på vandet!
VÆLG DIN KURSUSDATO NEDENFOR:
Følgende kajakudstyr stilles til rådighed:
- Kajak
- Pagaj
- Svømmevest
- Spray-deck
- Våddragt
- Rojakke
Du skal selv medbringe:
- Madpakke og drikkedunk
- Tætsiddende udendørs træningstøj, der passer til årstiden (ikke bomuld!)
- Godt med skiftetøj
- Neoprensko/badesko/sandaler
- Håndklæde
- Kasket/solskygge
- Solbriller (m. brillesnor)
- Solcreme
- Evt. vådragt uden ærmer
ESRUM SØ
Skipperalle 6
3480 Fredensborg
Kørselsvejledning: Klik her
HUNDESTED
Ved Isefjorden 24
3390 Hundested
(Hundested Havn)
Kørselsvejledning: Klik her
GREVE MARINA
Greve Marina Hejren
2670 Greve
Kørselsvejledning: Klik her
NB: Hvis I skal på kursus ved Esrum Sø og bor lidt væk, kan vi varmt anbefale en overnatning på Fredensborg Vandrerhjem, der ligger 10 minutters gang gennem Fredensborg Slotspark fra vores bådhus. Læs mere her.
IPP 2 Niveauet dækker grundlæggende færdigheder på fladt vand.
Fokus er lagt på kontrol og manøvrering af kajakken. Forståelse af årsag og effekt vægtes højere end evnen til at udføre perfekte tag. På dette niveau lægges der vægt på sikkerhed, og der trænes teknikker til at tage vare på sig selv og andre. Niveauet bestås ved løbende evaluering i forbindelse med kursusfoløb.
Løfteteknik
Hensigtsmæssigt skadesforebyggende løfteteknik ved brug af benene.
Adgang til vandet
Hensigtsmæssig adgang til vandet afhængig af kystens relief, strømforhold, bredden mv. ved både start og landgang.
Indstigning og udstigning
Kontrollen skal bevares ved indstigning og udstigning af kajakken, pagaj tæt ved kan bruges til støtte. Kajakken eller bredden må ikke beskadiges.
Fortøjning
Roeren skal være fortrolig med at lægge kajakken op og evt. fastgøre den efter turen. Hvor kajakken opbevares på stativ eller biltag anbringes kajakken efter forholdene evt. fastbundet.
Effektiv fremadroning
Roeren skal ro ca. 200 m med en rank evt. let foroverbøjet holdning samt en konstant, afslappet og rytmisk roning med synlig rotation i overkroppen. Der skal også roes 50 m i god fart og kunne demonstreres præcision i styring og manøvrering.
Stoptag
Med god fart på kajakken skal roeren med højst 4 tag demonstrere en opbremsning.
360° rotation på stedet
Med den rette kombination af forlæns og baglæns fejetag (rundtag) med synlig kropsrotation såvel med som mod urets retning.
Kantning
Roeren skal demonstrere kantning af kajakken til begge sider og i kombination med styretag opnå at kajakken drejer.
Baglænsroning
Roeren skal demonstrere kontrolleret og rimelig nøjagtig baglænsroning på 25 m mod fastlagt punkt. Undervejs skal roeren kigge sig over skulderen og via kropsrotation generere nok kraft til at ro baglæns. Baglænsroning gennemføres med bagsiden af pagajen.
Roning i 8-tal
Der roes 8-talsbane med en kombination af fremadtag og fejetag (rundtag) for at demonstrere grundlæggende styrefærdigheder.
Sideforflytning med træktag til begge sider
Roeren skal flytte kajakken 5 m sidelæns og samtidig bevare kajakken vinkelret på bevægelsesretningen. Pagajen skal forblive under vandet under forløbet. Den øverste hånd skal være i øjenhøjde og albuen på den øverste arm skal vende nedad mod maven. En effektiv kropsrotation skal være synlig. Den underste arm skal være næsten
udstrakt ved tagets begyndelse. Den øverste hånd fungerer som omdrejningspunkt for taget.
Sideforflytning med ottetalstag (begyndende færdighed)
Overkroppen skal være roteret mod rælingen. Pagajskaftet skal være næsten lodret og den aktive side af pagajen (forsiden) skal vende ind mod kajakken og være placeret dybt i vandet.
Sculling (begyndende færdighed)
Kajakken kantes så den er lidt ude af balance. Pagajskaftet er næsten vandret med bladet på vandoverfladen. Bladet vinkles og føres i langsomme bevægelser frem og tilbage på vandoverfladen som ved et lavt støttetag. N.B. Sculling skal her betragtes som en øvelse i balance og pagajkontrol.
Bagror (agterror)
Kajakken skal bringes op i høj fart og derefter styres i en lige linje gennem en snæver åbning ved brug af pagajen som ror. Hvis prøven finder sted i en kajak med ror, skal roeren kunne redegøre for rorets funktion.
Lavt støttetag for at undgå kæntring
Lavt støttetag til begge sider, med kajakken ude af balance. Et kraftigt tryk på pagajen assisteret af hoftekip skal demonstreres.
Høje støttetag (begyndende færdighed)
Roeren skal på dette niveau vise begyndende færdigheder i skadesforebyggende høje støttetag med albuerne tæt til overkroppen (’paddler's box’). Kajakken skal bringes i ubalance så der er vand op til roerens hofte.
Telemarksving
Kajakken skal drejes og vendes i fremdrift. Først ved hjælp af fejetag(rundtag), og derefter afsluttende med et telemarksving (low brace turn). Telemarksvinget skal indledes med et kort effektivt rundtag/fejetag på den modsatte side, efterfulgt af en effektiv udoverlæning og en deraf følgende kantning af kajakken ind i svinget. Pagajen holdes som i et lavt støttetag, på højde med eller lige foran hoften, skaftet så parallelt med vandoverfladen, som det er hensigtsmæssigt, og med bagsiden af bladet hvilende på vandet. Kajakken foretager et langsomt, stabilt sving.
Vandtilvænning
Personen skal være fortrolig med at opholde sig i vandet iført vest.
Kæntre med spraydeck
Kæntring med efterfølgende frigørelse af spraydeck. Roeren skal forholde sig roligt og hurtigt få fat i kajak. Pagajen sikres evt. ved at svømme med kajakken hen til den. Svømme under 10 m og tøm kajakken på bredden. Roeren kan bede om hjælp, hvis han/hun selv står for tømningen.
Kæntring og redning – makkerredning med spraydeck
Roeren skal udføre en sikker kæntringsøvelse, efterfulgt af en makkerredning på dybt vand. Roeren i kajakken skal tage kommandoen over redningen. Herefter byttes der roller, så den, der redder efterfølgende skal fungere som den, der skal reddes. Kæntringen skal udføres som et ’uheld’. Kæntringen foretages enten under roning eller i forbindelse med sculling/støttetag.
Udstigning og entring af kajakken (to mand i vandet)
Stig ud af kajakken på dybt vand, hold kontakt med kajakken og kravl så op i kajakken igen. Roeren må gerne få hjælp af en anden person, der ligeledes befinder sig i vandet.
Eskimoredning
Roeren skal demonstrere en eskimoredning med bunden i vejret vha. hoftekip, mens han/hun holder fast i redderens stævn(kan øves, indtil det lykkes).
Selvredning
Roeren skal foretage en kontrolleret selvredning på dybt vand, uden hjælp fra instruktør (pagajflyder kan anvendes)
Adgang
Roeren introduceres til reglerne for færdsel og adgang i naturen.
Naturhensyn
Roeren introduceres til naturvenlig færden i havkajak.
Lagerstatus: På lager